نقدی بر هیولا
بنام خدا
پا در کفش اختلاسات یا يك پا در دو كفش؟!
نقدی بر سریال هیولا ساخته مهران مدیری
این روزها مهران مدیری و پیمان قاسمخانی با سریال هیولا در شبکههای خانگی ظاهر شده اند. سریالی که در رابطه با موج اختلاس گرایی و مدیریت رفاه زده و فاسد و سیستم غلط و فاسد بانکداری و موسسات مالی و تطمیع و هزاران نادرستی دیگر از این دست تهیه شده است که در جای خود از این منظر ارزشمند و دغدغهمند به نظر میرسد. در این نوشتار قصد نداریم این سریال را از نقطهنظر فنی و ساختار هنری مورد بحث قرار دهیم که خود جای سخن بسیار دارد و آن را باید به متخصصان مربوطه سپرد بلکه نکاتی در این سریال به چشم میخورد که از نظر ديني جای دقّت و تامل دارد.
اگرچه این سریال هنوز ادامه دارد و پایان آن نامشخص است، اما با دیدن قسمتهایی از این سریال سوالاتی در ذهن ایجاد میگردد که البته بعضی از آنها را شاید نتوان به صراحت پاسخ داد، اما نکاتی در سریال است که تامل برانگیز بوده و به نظر میرسد که جناب مدیری باید پاسخگوی آن به قشر واقعا مذهبی و متدین جامعه باشد.
از جمله اینکه، هوشنگ فرهنگی باشرافت و وارسته در جریان سختی زندگی و تحت فشار خانواده بلاخره پا بر روی شرافت چندین و چند ساله خود و خانوادهاش نهاده و با خیانت به همکاران فرهنگیاش که او را برای پیگیری خواستههای فرهنگیان مالباخته در صندوق انتخاب کردهاند به نان و نوایی میرسد، اما مسئله اینجاست که هوشنگ بعد از هر بار خیانت برای پاک شدن گناهش به جایی میرود که گویا حسینیه است و در حالی که شمع روشن کرده و اشک میریزد؛ طلب بخشش میکند و پشت سر او این فراز از زیارت عاشورا بر روی زمینه سنگی دیوار هر بار دیده میشود: و علی اصحاب…، آنگاه به فقیری کمک میکند و فقیر هر بار به او میگوید که این بار چه کردهای که میخواهی پاک شوی؟؟! این سکانسها بارها و بارها تکرار میشوند و تداعی کننده باورهای دینی همچون این اعتقاد میگردند که صدقه پاککننده و تطهیر کننده انسان از آلودگیهاست. شکی در این نیست که باورهای دینی و روایات ما عزاداری برای اباعبدالله الحسین و اشک و تضرع به درگاه خداوند برای جبران دزدی و کلاهبرداری و توبهای که دائم همراه با بازگشت به گناه میباشد را تمسخر دین میداند اما تاکید بر نوع صحیح این باور و اعتقاد در هیچ جای سریال نمودی نیافته است، بنابراین برای مخاطب جوان و ناآشنا به دین اینگونه تداعی میشود که افراد معتقد همیشه با این شیوه رفتارهای خود را توجیه مینمایند. اگر کسی خود را متعهد به دین و شرافت دینی بداند، مسلما در مقابل نشان دادن رفتارهای غلط دینی، نوع درست و برداشت صحیح از دین را نیز نشان خواهد داد که در این سریال چیزی دیده نمیشود!
بهر حال امیدواریم که آقای مدیری قصد جا انداختن چنین مسئلهای را نداشته باشد، اما در هر حال استفاده از این نمادها(حسینیه، صدقه، گریه و تضرع و…..) برای فردی که شرافت خود را زیر پا گذاشته، تامل برانگیز و قابل بررسی است.
#به_قلم_طوبي